Инхалаторни устройства за лечение на ХОББ, астма и тежка астма

Съществуват различни начини за прием на лекарства за ХОББ и астма. Това могат да бъдат няколко типа инхалаторни устройства, в допълнение към лекарствата, които се прилагат през устата (напр. таблетки) или чрез инжектиране. Вие вдишвате или инхалирате с тези устройства. Докато вдишвате, лекарството навлиза директно в белите дробове.

Нека разгледаме всеки тип инхалаторно устройство за доставяне на лекарство по-долу:

Видове инхалаторни устройства

Предимства

Недостатъци

Инхалатори под налягане (pMDI)

Доставят точното количество лекарство във Вашите бели дробове с всяко едно впръскване или инхалация. Голяма част от тях имат брояч на дозите. Това Ви позволява да знаете колко впръсквания са останали.

Малък и лесен за

пренасяне; не е необходимо дълбоко и бързо вдишване; влагата не променя лекарството.

Лекарството може да попадне в задната част на

на гърлото или езика; необходимо е разклащане и зареждане; необходимо е координиране на вдишването и впръскването на лекарството

Инхалатори под налягане (pMDI) с обемна камера (спейсър)

Обемната камера може да се използва с pMDI. Лекарството, което вдишвате, се впръсква в обемната камера. Тя задържа дозата за няколко секунди. Това означава, че не е необходимо едновременно да

вдишвате и направите впръскване.

Помага доставянето на повече лекарство в белите дробове; може да се намали риска от дрезгав глас или дискомфорт в устната кухина.

Обемната камера прави инхалаторите под налягане по-трудно преносими.

Инхалатори, съдържащи прах за инхалация (DPI)

Те доставят Вашето лекарство под формата на сух прах. DPI се активират при поемане на дъх. За да се освободи лекарството във Вашите бели дробове, това, което трябва да направите е да поемете дълбоко и бързо въздух през инхалатора.

 

Малък и лесен за пренасяне; не е нужно да се притеснявате

относно координирането на вдишването и впръскването на лекарството по едно и също време; може да се използват еднодозови капсули от лекарството, така че е лесно да се

ориентирате колко дози са останали.

Необходимо е дълбоко и бързо вдишване. Не

всеки може да направи това. Лекарството може да попадне в задната част на

на гърлото или езика; еднодозовите устройства

изискват зареждане

капсулите с лекарство при

всяка употреба; влагата може да доведе до образуване на бучки на праха в инхалатора.

Небулизатори

Небулизаторът доставя лекарството под формата на фина мъгла, която вдишвате през

мундщук или маска, която покрива Вашия нос и уста.

Може да се използва на всяка възраст; лесно се вдишва лекарството; може да се доставят лекарства, които не са налични чрез други инхалатори.

На по-висока стойност са от инхалаторите; времето за лечение може да бъде

дълго; в отделните му части може да има замърсявания/микроби;

може да има загуба на лекарството, когато мъглата излезе извън маската; възможно е да се допуснат грешки при дозирането на медикамента; голям е и не е лесно преносим – най-често може да се използва само вкъщи

Инхалаторна техника и придържане към инхалаторната терапия

Правилната инхалаторна техника (приложение на Вашето инхалаторно устройство), независимо дали това е Вашият облекчаващ или контролиращ инхалатор, Ви помага да вдишате лекарството направо в белите дробове, където е необходимо. Така се намалява вероятността да получите странични ефекти и увеличава шанса да контролирате симптомите си.

Как добрата инхалаторна техника Ви помага да лекувате астмата си?

Ако използвате облекчаващия си инхалатор, както е предписано, и имате правилна инхалаторна техника, това може да Ви помогне да:

  • Намалите риска от астматичен пристъп
  • Се чувстват по-малко задъхани при изкачване на стълби
  • Да се справяте по-добре с обичайните причинители на астмата
  • Спите добре
  • Намалите отсъствието от работа, поради влошаване на астмата
  • Се справяте по-добре с физическите упражнения и обичайните семейни дейности.

Добрата инхалаторна техника, наистина, може да промени колко добре контролирате астмата си. Това също може да означава, че ще можете да контролирате симптомите на астма, без да е необходимо да Ви предписват по-високи дози.

Симптомите на астма Ви притесняват? Това може да се дължи на Вашата инхалаторна техника. Ето някои често срещани грешки при употреба на инхалаторите и как да ги избегнете.

Техниката Ви на вдишване не е правилна за типа инхалатор, който ползвате

Има два основни типа инхалатори – с прах за инхалация (DPI) и инхалатори под налягане (pMDI).

Ако имате pMDI, трябва да вдишате бавно и равномерно. В същото време натиснете веднъж флакона върху инхалатора. Продължете да дишате бавно в продължение на 3 до 4 секунди, докато лекарството достигне белите Ви дробове.

Ако имате прахов инхалатор, трябва да вдишате бързо и дълбоко, докато лекарството достигне белите Ви дробове, за да сте сигурни, че вдишвате цялото количество лекарство.

Забравяте да разклатите инхалатора си преди употреба

Някои инхалатори се нуждаят от разклащане, преди употреба, а други не. Консултирайте се с Вашия лекар или прочетете листовката за пациента на Вашето инхалаторно лекарство за да разберете дали Вашият се нуждае от разклащане или не.

Почивка между вдишванията

При някои инхалатори трябва да изчакате поне 30 до 60 секунди, преди да осъществите следващото вдишване. Това дава на лекарството и пропелента (носител) достатъчно време да се смесят заедно.

Не издишвате пълноценно преди да използвате инхалатора си

Когато издишате възможно най-пълноценно, точно преди да вдишате, създавате повече пространство в белите дробове за достигане на Вашето лекарство. Това означава, че можете да вдишвате по-дълбоко и по-продължително, давайки най-добрия шанс на Вашето лекарство да достигне малките дихателни пътища дълбоко в белите дробове.

Незатваряне на устни около мундщука

Когато вдишвате, уверете се, че устните Ви са добре затворени около Вашия инхалатор, за да осигурите, че цялата доза лекарство отива там, където е най-необходимо.

Неповдигане леко на брадичката преди вдишване

Повдигането на брадичката помага на лекарството да достигне по-пълноценно в белите Ви дробове.

Вдишвате твърде рано, преди да натиснете флакона в инхалатора

Ако сте вдишали, преди цялото количество лекарство да се е освободило от инхалатора, няма да имате достатъчно време да довършите вдишването на цялото количество лекарство, защото белите Ви дробове вече са пълни. Ако това се случи, част от лекарството в крайна сметка ще попадне в устата и задната част на Вашето гърло. Няма да достигне в белите дробове - там, където е необходимо.

Вдишвате твърде късно след натискане на флакона в инхалатора (освен ако не използвате обемна камера)

Отнема по-малко от половин секунда от момента на натискане на флакона, за да се освободи цялото лекарство от инхалатора. Ако вдишате след това време, част от лекарството ще попадне в устата Ви, вместо да премине в белите дробове, където е необходимо.

Не задържате дъха си след направената инхалация

Ако сте били посъветвани да задържите дъха си след използване на инхалатора, важно е да го направите - задържането на дъха поддържа дихателните пътища неподвижни, като дава на лекарството повече време да сe натрупа в белите дробове. В идеалния случай десет секунди са достатъчни, но ако това не е възможно, все пак задръжте дъха си толкова дълго, колкото се чувствате комфортно.

Не се използва обемна камера (спейсър)

Някои хора смятат, че обемните камери (спейсърите) са само за деца, но същност те могат да помогнат за подобряване на инхалаторната техника на всеки един човек, който използва инхалатор под налягане (pMDI).

Забравяте да вземете инхалатора си по едно и също време, всеки ден

Приемането на Вашето инхалаторно лекарство, както е предписано, е най-добрият начин да помогнете за контролиране и подобряване на симптомите на астма. Ако Вашето лекарство работи възможно най-добре, имате по-голям шанс да живеете без симптоми. Следвайте тези три лесни съвета при работа с Вашия инхалатор:

Задайте ежедневни напомняния в телефона си, за да използвате инхалатора си, така както е предписан от Вашия лекар, напр. всяка сутрин и вечер. И също така - задайте напомняне в календара си за последващо издаване на рецепта от Вашия общопрактикуващ лекар за инхалаторното Ви лечение.

Оставяйте инхалатора си на едно и също място, за да го виждате всеки ден - като напр. на нощното шкафче, или се опитайте да го държите на едно място с ключовете си, за да го вземете с Вас при напускане на дома.

Поставете си цел. Представете си живота с по-малко симптоми - какво бихте направили? Да излизате по-често навън? Да бъдете по-активни? Запишете целта си или намерете снимка, която Ви помага да запомните това. Закачете го някъде, където го виждате всеки ден, като задната част на входната врата или хладилника.

Как добрата инхалаторна техника Ви помага да намалите страничните ефекти на лекарствата?

Използването на грешна инхалаторна техника може също да означава, че е по-вероятно да получите странични ефекти като орална кандидоза (вид гъбична инфекция) или болки в гърлото, тъй като лекарството може да попадне в задната част на гърлото Ви, езика или в устата. Добрата инхалаторна техника означава, че лекарството попада в белите дробове - там, където е необходимо.

Имате ли правилна инхалаторна техника?

Понякога се казва, че инхалаторите могат да бъдат трудни за използване. Дори ако смятате, че Вашата инхалаторна техника е добра, може и да не е така – резултатите от проведено проучване по този въпрос показват, че до една трета от хората с астма не използват инхалатора си по правилния начин.

Проверка на инхалаторната техника от Вашия лекуващ лекар

Винаги, когато отидете на преглед при лекуващия Вашата астма лекар, независимо от конкретната причина за посещението, помолете го да провери Вашата инхалаторна техника.

Това е особено важно, ако:

  • Наскоро сте имали симптоми или астматичен пристъп
  • Ви е предписан нов тип инхалатор
  • Дизайнът на вашия инхалатор се е променил.

Дори ако използвате същия инхалатор, който винаги сте имали, лесно е да се допускат грешки при употребата му.

Почистване и съхранение на вашия инхалатор

Поддържането на инхалатора чист означава, че той има възможността да работи най-добре и можете да избегнете проблеми като случайно вдишване на парченца пух или мъх от мундщука.

Съхранението му на хладно и сухо място също е важно. Избягвайте да държите Вашия инхалатор на горещия перваз на прозореца или във влажния шкаф в банята.


Материалът е предназначен да допълни информацията, която получавате от Вашия  лекар и никога не трябва да се смята за персонален медицински съвет. Винаги се консултирайте с Вашия лекар при въпроси за Вашето здраве.

Материалът се публикува под редакцията на: Доц. д-р Владимир Ходжев, председател на Българско дружество по белодробни болести и Доц. д-р Мария Стаевска, председател на Българско дружество по алергология.

BG-3423/01.2021

Медицински специалист ли сте?

Тази страница и информацията в нея е предназначена само за медицински специалисти. За да продължите, моля потвърдете, че сте медицински специалист.