Скрининг процедурите се провеждат с цел откриване на заболяването в ранен стадий, когато е лечимо, например рак, при хора без симптоми.

Много изследвания имат за цел разработване на скрининг тест за рак на яйчник, но все още няма ефективен метод.

Освен обстоен коремно-тазов преглед, често за скриниг за рак на яйчниците се използват трансвагинално ултразвуково изследване и кръвно изследване за туморен маркер CA-125.

Някои тумори са прекалено малки, преди да се разпространят на други места, за да бъдат открити чрез коремно-тазов преглед.

Тестът за туморен маркер СА-125 може да покаже увеличение и вследствие доброкачествени състояния, възпаления в тазовата област и други. Същевременно много доброкачествени състояния могат да изглеждат като злокачествени при трансвагинално ултразвуково изследване.

Онкоцитонамазката, чрез която много жени се изследват за рак на шийката на матката, не е ефективна за откриване рак на яйчниците или в редки случаи открива такъв в много напреднал стадий.

Около 70% от епителните ракови образувания на яйчниците или фалопиевите тръби, особено високостепенните, се откриват във вече напреднал стадий, когато са се разпространили в други части на тялото.

Самостоятелното изследване на Са 125 категорично не може да постави диагноза рак на яйчника и винаги лабораторните изследвания – туморни маркери – трябва да бъдат интерпретирани от лекар-онколог.

За повече информация относно изследвания виж “Диагноза”.


Материалът се публикува под редакцията на д-р Росица Кръстева

Материалът е рецензиран от медицински експерт, за да се осигури медицинска точност и съобразеност с аудиторията.

Предназначен е да допълни информацията, която получавате от Вашия  лекар и никога не трябва да се смята за персонален медицински съвет. Винаги се консултирайте с Вашия лекар при въпроси за Вашето здраве.

BG-6747/02.2023