Недребноклетъчният карцином на бял дроб е тежко заболяване, което изисква, съответното в различна степен агресивно лечение. Цели се да се постигне баланс между целите на лечението като контрол на заболяването, удължаване на преживяемостта и потенциалните странични ефекти. Всяка от използваните терапии, е свързана с потенциално възможни странични ефекти и нежелани последствия, с които пациентът следва да е запознат преди да се подложи на лечение. Въпреки това често се чувства неподготвен при сблъсък с тях. На първо място е от изключителна важност да информирате своя лекар за всяка реакция свързана с лечението или със самото заболяване.

  • Рискове и нежелани ефекти от операцията

Хирургичното отстраняване на карцинома е една от най-добрите възможности за пълно възстановяване, обикновено приложима при ранни стадии на заболяването (повече информация за хирургичното лечение може да намерите в раздел „Възможности за лечение“). Хирургията на рака на белия дроб е голяма операция и може да има сериозни странични ефекти, поради което не е подходяща за всеки пациент. Възможни усложнения по време на и скоро след операцията могат да включват реакции към упойката, обилно кървене, кръвни съсиреци в краката или белите дробове, инфекции на рани и пневмония. В редки случаи някои хора може да не преживеят операцията. Възстановяването от операцията при рак на белите дробове обикновено отнема седмици до месеци. Ако операцията се извършва чрез торакотомия (дълъг разрез в гръдния кош), хирургът трябва да разшири ребрата, за да стигне до белия дроб, поради което зоната в близост до разреза е болезнена известно време след операцията. Физическата Ви активност може да бъде ограничена за месец или два. Има тенденция пациентите, при които е проведена торакоскопия вместо торакотомия, да изпитват по-малко болка след операцията и да се възстановят по-бързо. Ако белите дробове са в добро състояние (с изключение наличието на рак), обикновено можете да се върнете към нормални дейности след известно време, дори ако е отстранен лоб или цял бял дроб. Ако имате и друго белодробно заболяване като емфизем или хроничен бронхит (които са често срещани сред дългогодишните пушачи), след операцията  може да изпитвате недостиг на въздух при определени нива на физическа активност.

  • Възможни странични ефекти на лъчетерапията

Лъчетерапията, която убива раковите клетки чрез високоенергийни вълни или частици, се използва като алтернатива на хирургична операция при ранно диагностицирани  тумори; заедно с химиотерапия, ако ракът не може да бъде отстранен оперативно; преди или след хирургично лечение, за да намали размера на тумора преди операцията или да премахне ракови клетки, евентуално останали след операцията; както и за облекчаване на симптоми, предизвикани от метастазиране в други органи (повече информация може да намерите в раздел „Възможности за лечение“). Честите нежелани реакции при лъчетерапия зависят от това в коя част от тялото е облъчването и могат да включват умора, гадене и повръщане, загуба на апетит и намаляване на теглото, изменения в кожата на третираната област, които могат да варират от леко зачервяване до мехури и лющене, загуба на окосмяване в зоната, където лъчът навлиза в тялото.

Обикновено тези странични ефекти изчезват след края на лечението. Когато лъчетерапията се прилага заедно с химиотерапия, страничните ефекти могат да бъдат по-силни.

Лъчетерапията на гръдния кош може да бъде свързана с увреждане на белите дробове и да предизвика кашлица, затруднено дишане и недостиг на въздух. Тези оплаквания обикновено се подобряват след приключване на лечението, въпреки че понякога те може да не отшумят напълно.

Вашият хранопровод, който е разположен в средата на гръдния кош, може да бъде изложен на радиация, която да причини възпалено гърло и проблеми с преглъщането по време на лечението. Възможно е за известно време да можете да се храните предимно с храни с мека консистенция или течности. Тези ефекти също обикновено се подобряват след приключване на лечението.

Лъчетерапия на големи области от мозъка понякога може да доведе до загуба на паметта, главоболие или проблеми с мисленето. Обикновено тези симптоми са незначителни в сравнение с тези, причинени от рак, който се е разпространил в мозъка, но те могат да повлияят на качеството на живот.

  • Възможни странични ефекти на химиотерапията

Химиотерапията цели подобряване на качеството и продължителността на живота на пациентите чрез прекъсване цикъла на развитие на раковите клетки (повече информация може да намерите в раздел „Възможности за лечение“). Химиотерапията може да предизвика странични ефекти, които зависят от вида, дозата и времето на приложение на лекарствата. Някои често срещани нежелани реакции включват: загуба на коса, рани в устата, загуба на апетит или промяна на теглото, гадене и повръщане, диария или запек. Химиотерапията може да повлияе на кръвообразуващите клетки в костния мозък, което може да доведе до: повишен риск от инфекции (поради нисък брой на белите кръвни клетки), лесно образуване на синини или кървене (поради нисък брой на тромбоцитите), умора (поради нисък брой на червените кръвни клетки).

Тези нежелани реакции обикновено изчезват след приключване на лечението. Често има начини за намаляване на тези странични ефекти. Например, лекарят може да Ви предпише лекарства, които да предотвратят или намалят гаденето и повръщането.

Не забравяйте да съобщите за всички странични ефекти, които забележите по време на химиотерапия на Вашия медицински екип, за да могат да бъдат лекувани незабавно. В някои случаи може да се наложи дозите на химиотерапевтичните лекарства да бъдат намалени или да се наложи лечението да бъде забавено или спряно, за да се предотврати влошаването на нежеланите ефекти.

  • Възможни странични ефекти на таргетната терапия

Таргетната терапия се различава от стандартната химиотерапия по механизма си на действие, като тези лекарства са насочени към специфични за тумора мишени, свързани с неговия растеж и развитие. Този тип лекарства блокират растежа и разпространението на раковите клетки, като в много малка степен се отразяват на нормалните клетки (повече информация може да намерите в раздел „Възможности за лечение“). Таргетната терапия причинява по-малко вреда на нормалните клетки, отколкото химиотерапията или лъчетерапията.

Странични ефекти на инхибиторите на ангиогенезата

Честите нежелани реакции на тези лекарства включват високо кръвно налягане, умора, кървене, нисък брой бели кръвни клетки (с повишен риск от инфекции), главоболие и др. Редките, но вероятно сериозни нежелани реакции могат да включват кръвни съсиреци, тежко кървене, перфорации на червата, сърдечни проблеми и бавно зарастване на рани. Поради рисковете от кървене, тези лекарства обикновено не се използват при хора, които имат кръвохрак или които приемат лекарства за намаляване съсирваемостта на кръвта. Рискът от сериозно кървене в белите дробове е по-висок при пациенти с плоскоклетъчен тип недребноклетъчен рак на белия дроб.

Странични ефекти на EGFR инхибиторите

Сред честите нежелани реакции на EGFR инхибиторите са кожни проблеми, диария, рани в устата, загуба на апетит, умора.

Кожните проблеми могат да включват акнеподобен обрив по лицето и гърдите, който в някои случаи може да доведе до кожни инфекции.

Странични ефекти на ALK инхибиторите и на лекарствата, насочени към клетки с промени в ROS1 гена

Чести нежелани реакции на ALK инхибиторите и на ROS1 инхибиторите могат да бъдат гадене и повръщане, диария, запек, умора, промени в зрението. Възможни са и други нежелани реакции при някои от тези лекарства. Някои нежелани реакции могат да бъдат тежки, като възпаление в белите дробове или други части на тялото, увреждане на черния дроб, увреждане на нервите (периферна невропатия) и проблеми със сърдечния ритъм.

Странични ефекти на лекарствата, насочени към клетки с BRAF генни промени

Честите нежелани реакции могат да включват удебеляване на кожата, обрив, сърбеж, чувствителност към слънцето, главоболие, повишена температура, болки в ставите, умора, косопад, гадене и диария. По-рядко срещани, но сериозни нежелани реакции могат да бъдат кървене, проблеми със сърдечния ритъм, чернодробни или бъбречни проблеми, белодробни проблеми, тежки алергични реакции, тежки кожни или очни проблеми и повишени нива на кръвната захар. Някои хора, лекувани с тези лекарства, развиват рак на кожата, особено плоскоклетъчен рак на кожата. Вашият лекар ще иска да проверява кожата Ви често по време на лечението и няколко месеца след това. Трябва да уведомите Вашия лекар веднага, ако забележите някакви нови израстъци или необичайни области по кожата Ви.

Странични ефекти на RET инхибиторите

Често могат да се наблюдават сухота в устата, диария или запек, високо кръвно налягане, умора, подуване на ръцете или краката, кожен обрив, промени в кръвните изследвания и др. По-рядко срещани, но по-сериозни нежелани реакции могат да включват увреждане на черния дроб, увреждане на белите дробове, алергични реакции, промени в сърдечния ритъм, лесно кървене и проблеми със зарастването на рани.

Странични ефекти на МЕТ инхибиторите

При приложение на MET инхибитори често се развиват подуване на ръцете или краката, гадене или повръщане, умора, загуба на апетит, запек или диария, промени в някои кръвни изследвания. По-рядко срещани, но по-сериозни нежелани реакции могат да включват възпаление на белите дробове, което може да затрудни дишането, както и увреждане на черния дроб. Някои хора могат да станат по-чувствителни към слънчевата светлина (или други източници на ултравиолетови лъчи), докато се лекуват с такива лекарства, затова е важно да се предпазите по време на лечението (например като използвате слънцезащитен крем или носите дрехи, които покриват кожата ви).

Странични ефекти на лекарствата, насочени към клетките с промени в NTRK гените

Чести нежелани реакции включват замаяност, умора, гадене, повръщане, запек, повишаване на теглото и диария. По-рядко срещани, но сериозни нежелани реакции могат да включват отклонения в чернодробните изследвания, сърдечни проблеми и объркване.

  • Възможни странични ефекти на имунотерапията

Имунотерапията засилва естествените защитни функции на организма с цел имунната система да разпознае и унищожи раковите клетки (повече информация може да намерите в раздел „Възможности за лечение“). Сред страничните ефекти на имунните чекпойнт инхибитори са умора, кашлица, гадене, сърбеж, кожен обрив, загуба на апетит, запек, болки в ставите и диария. По-рядко могат да се появят други, по-сериозни странични ефекти като реакции, свързани с инфузията и имуносвързани реакции. Реакцията, свързана с инфузията е като алергична реакция, и може да включва висока температура, втрисане, зачервяване на лицето, обрив, сърбеж по кожата, чувство на замаяност, хрипове и проблеми с дишането. Важно е да уведомите незабавно Вашия лекар или медицинска сестра, ако имате някой от тези симптоми, докато приемате тези лекарства. Тъй като имунните чекпойнт инхибитори действат основно чрез премахване на една от предпазните стъпки, ограничаващи имунната система да атакува организма, при приложението на тези лекарства могат да възникнат имуносвързани реакции. Понякога имунната система започва да атакува други части на тялото, което може да причини сериозни усложнения в белите дробове, червата, черния дроб, жлезите, бъбреците или други органи. Много важно е да съобщите  всички нови странични ефекти на Вашия медицински екип възможно най-скоро. Ако се появят сериозни нежелани реакции, лечението може да се наложи да бъде спряно и може да получите високи дози кортикостероиди за потискане на имунната система.

Понякога физическите странични ефекти могат да продължат и след края на лечението и се наричат дългосрочни странични ефекти. Странични ефекти, които се появяват месеци или години след лечението се обозначават като късни ефекти. Лечението на дългосрочните и късните ефекти е важна част от онкологичната грижа.

Вашият лекар ще прецени как най-правилно да овладее Вашите симптоми. Според състоянието Ви и степента на развитие на рака е възможно да имате нужда от някакъв вид физическа помощ или сестрински грижи. Вашият медицински екип се грижи за справянето с евентуалните нежелани реакции от лечението и осигуряване по възможност на по-лекото му протичане.

Другият аспект от борбата с рака на белия дроб е емоционалният. Изправени пред тази битка, е възможно да се сблъскате с непознати до момента емоционални състояния като депресия, гняв или вина. Варианти за справяне с тези състояния включват възможността да потърсите подкрепа от Вашето семейство и приятели, да се срещнете с хора, преборили белодробния карцином, да се свържете с организации, чиято дейност цели оказване на помощ на хора с Вашето заболяване, да помолите Вашият лекар да Ви насочи към специалист, който ще се погрижи за Вашето емоционално здраве, като психолог или психотерапевт.


Материалът се публикува под редакцията на д-р Красимир Койнов.

Материалът е рецензиран от медицински експерт, за да се осигури медицинска точност и съобразеност с аудиторията.

Предназначен е да допълни информацията, която получавате от Вашия  лекар и никога не трябва да се смята за персонален медицински съвет. Винаги се консултирайте с Вашия лекар при въпроси за Вашето здраве.

BG-3359/12.2020