Проследяване и последваща грижа

Грижата за Вас не приключва с края на лечението. Вашият медицински екип ще продължи да наблюдава състоянието Ви и овладява страничните ефекти, в случай че възникнат такива. 

Контролните изследвания

Краят на терапията задължитено е последван от регулярни контролни прегледи. Обикновено те се случват на всеки 3-4 месеца през първите 2 години, през 6 - 8 месеца от 3-5 година, и след това – веднъж годишно. Състоят се от:

 • анализ на състоянието Ви;
 • обсъждане на евентуалните странични ефекти;
 • обстоен клиничен преглед.

Образните изследвания – мамография, ядрено-магнитен резонанс или ехография, допълват рутинните контролни прегледи.

След съхраняваща гърдата операция (лумпектомия) ежегодното мамографско изследване продължава да бъде задължително. В случай на мастектомия (отстраняване на цялата гърда) нуждата от мамография на съответната гърда отпада, но не и за другата.
Годишното изследване на матката е необходимо след хормонална терапия. Хормоналните средства могат да повишат риска от развитие на рак на матката, особено при жени в менопауза. 
Своевременно се консултирайте с Вашия лекар, ако забележите необичайно кървене в периода след менопауза или между отделните менструации, както и промени в менструацията.

Тези симптоми биха могли да са първият сигнал за карцином на матката, но по-често имат друг произход.
Хормоналната терапия или настъпване на менопауза в резултат от лечението налагат проследяване на костната плътност.
Вашият лекар може да назначи периодични изследвания на сърцето, особено след някои видове химиотерапия (антрациклини) или прицелни средства и ако сте страдали от сърдечни нарушения преди онкологичното заболяване.
Кръвните тестове не са стандарт в проследяването на пациентите, но в някои случаи дават важна информация за това, дали ракът се е върнал.  Вашият лекар може да провери нивата на циркулиращи туморни клетки или на туморни маркери като CEA или CA-15. Последните биха могли да се използват и за проследяване хода на лечението. 

Научете повече за методите за диагностициране на рака на гърдата тук. 

Рецидив

Пациентите, веднъж преминали през лечение за рака на гърдата, имат повишен риск от развитие на някои други видове злокачествени заболявания, като рак на:

 • гърдата (повторно);
 • яйчниците
 • матката

Ракът на гърдата може да се върне  (рецидив на заболяването), като обикновено това е свързано с поява на симптоми или нехарактерно образование открито по време на преглед. Симптомите зависят от мястото на рецидив и могат да включват:

 • бучка под мишницата;
 • болка, която е постоянна, усилваща се и неповлияваща се от болкоуспокояващи лекарствени продукти, като например нестероидни противовъзпалителни;
 • болки в костите, гърба, врата и ставите, подуване и фрактури,  които може да резултат от костни метастази;
 • главоболие, припадъци, обърканост, промени в личността, загуба на равновесие, гадене, повръщане и зрителни смущения са възможни признаци на метастази в мозъка;
 • персистираща кашлица и задух са свързани с ангажиране на белия дроб;
 • абдоминална болка, сърбеж и жълтеница е вероятно да означават тумор в черния дроб;
 • отпадналост;
 • безапетитие и отслабване;
 • обрив в областта на гърдата;
 • промяна във формата или размера на гърдата.

Нормално е да се страхувате от възможността за повторна поява на болестта. Макар и това да не се случва често, обсъдете с Вашия лекар рисковете и методите за лечение.

Ракът на гърдата е едно от най-добре изучените злокачествени заболявания и са известни стъпките, които можете да предприемете, за да избегнете рецидивирането му.

 • Поддържайте оптимално тегло.

Проучвания показват, че наднорменото тегло и затлъстяването повишават риска от лимфедем (подуване на лимфните възли) и смъртността от рак на млечната жлеза.

Свалянето на излишните килограми подобрява качеството на живот.
   

 • Бъдете физически активни.

Спортът понижава риска от рецидивиране на рака и летален изход. Също така редовната физическа активност намалява умората и подобрява качеството на живот. Важно е да започнете с леки разходки и постепенно да увеличавате интензивността на упражненията.

 • Хранете се здравословно и пълноценно.

Доказано е, че преборили рака пациенти, които консумират много зеленчуци, плодове, пълнозърнести храни и риба, живеят по-дълго  от тези, които залагат на рафинираните захари, мазнини, червено месо, преработените храни (като бекон, колбаси, кренвирши).
 

Диета, богата на растителни продукти, може да Ви помогне да поддържате оптимално тегло и да предотврати развитието на сърдечно-съдови заболявания и диабет.

Бъдете предпазливи относно приема на хранителни добавки.

 

Винаги се консултирайте с Вашия лекар относно подходящите за Вас хранителни добавки.

Смята се, че консумацията на алкохол, дори няколко питиета седмично, повишава риска от рак, включително на гърдата, но не е известно дали повлиява рецивирането му. Ниска до умерена употреба, от друга страна, може да действа протективно срещу сърдечно-съдовите заболявания. Вашият лекар ще оцени състоянието Ви и ще Ви даде персонална препоръка.
Здравословният начин на живот с пълноценна диета и редовна физическа активност може да предотвратят повторната поява на болестта.


Менажиране на дълготрайните и отложени във времето странични ефекти от лечението

Дълготрайните странични ефекти от лечението продължават известно време след приключването му, а отложените се появяват след месеци или години. Те зависят от типа на лечението:

 • Хирургично лечение

След лумпектомия (съхраняваща гърдата операция) и мастектомия (операция за отстраняване на гърдата)е вероятно да останат белези, формата и размерът на гърдата да се променят или областта около мястото на операцията да се втвърди. Отстраняването на лимфни възли може да причини лимфедем под мишницата, в медиастинума и гърдата.

Лъчетерапията
Възможно е да се появят задух, суха кашлица и/или гръдна болка 2-3 месеца след края на лечението. Изброените симптоми наподобяват тези, характерни за пневмония, но за разлика от тях не отшумяват след прием на антибиотици. Състоянието може да се подобри с помощта на кортикостероиди.  Лъчетерапията повишава риска от сърдечно-съдово заболяване и рак на белия дроб.

Таргетна и химиотерапия
Някои видове таргетно лечение и химиотерапия (напр. антрациклини) могат да са причина за сърдечни усложнения. Съобщава се и за продължителна периферна невропатия след завършване на лечението с някои химиотерапевтици (напр. таксани). Тя настъпва в резултат от увреда на невроните, изпращани от централната нервна система (главен и гръбначен мозъци) до отдалечени части от тялото. Симптомите ѝ включват изтръпване и мравучкане на крайниците, остра болка, изтъняване на кожата, мускулна слабост и други, като постепенно прогресират възходящо по крайника. Те могат да бъдат необратими, макар че най-често отшумяват с течение на времето. Пълното оздравяване може да отнеме месеци или години. Периферната невропатия се лекува трудно, като системни болкоуспокояващи или локална терапия могат да я облекчат временно.

Хормоналната терапия
След проведено хормонално лечение са необходими периодични изследвания на матката или костната плътност, тъй като това лечение може да доведе до развитие на рак на матката или намаляване на костната плътност (ароматазни инхибитори). 

Може да изпитате още следните дълготрайни странични ефекти:

 • преждевременна менопауза – симптомите ѝ включват горещи вълни, потене, вагинална сухота, понижено либидо и остеопороза;

Хормоналната заместителна терапия, обичайно прилагана при менопауза, не се препоръчва след диагностициран рак на гърдата, защото може да увеличи риска от рецивиране.

 • артралгия, или болка в ставите;
 • умора;
 • промени в настроението и депресия;

Прочетете повече за справянето с лечението тук. 

Помнете, че всеки пациент е различен - промените, които други пациенти изпитват, може да не се отнасят за Вас. Открито споделяйте с Вашия лекар как се чувствате. Здравословните навици могат да Ви предпазят от повторно злокачествено заболяване и да подобрят качеството Ви на живот. 

 

Вашият медицински екип, близките Ви и групи за взаимопомощ са готови да Ви окажат емоционалната подкрепа, от която се нуждаете.Материалът се публикува под редакцията на д-р Маргарита Таушанова

Материалът е рецензиран от медицински експерт, за да се осигури медицинска точност и съобразеност с аудиторията.

Предназначен е да допълни информацията, която получавате от Вашия  лекар и никога не трябва да се смята за персонален медицински съвет. Винаги се консултирайте с Вашия лекар при въпроси за Вашето здраве.
 

BG-6747/02.2023