Съществуват следните типове хирургична интервенция:

  • Запазваща гърдата операция/хирургия (органосъхраняваща хирургия) – представлява операция, при която не се премахва цялата гърда, а се отстранява туморното образувание и част от околната здрава тъкан. Възможно е да се наложи отстраняване на лимфни възли в областта на подмишницата. Запазващата гърдата операция/хирургия се нарича още лумпектомия, частична, сегментарна мастектомия или квадрантектомия.
  • Цялостна мастектомия – операция, при която се отстранява цялата гърда, в която се намира злокачествения тумор. Тази хирургична интервенция се нарича още обикновена мастектомия. Част от подмишничните лимфни възли се отстраняват и изследват за наличие на ракови клетки. Процедурата може да бъде извършена по време на операцията или след нея.
  • Модифицирана радикална мастектомия – Операция, при която се отстраняват цялата гърда, в която е открит злокачественият тумор, голяма част от подмишничните лимфни възли, обвивката около мускулите на гръдния кош и понякога част от мускулите на гръдната стена.
  • Реконструкция на гърдата - ако Ви предстои да се подложите на мастектомия, бихте могли да обмислите реконструкция на гърдата (операция, при която се възстановява гърдата след мастектомия). Тази процедура може да се извърши по време на операцията за отстраняване на гърдата или да се отложи за известен период от време. Реконструкцията на гърдата може да се извърши с тъкан от друга част на тялото на пациента или чрез импланти, изпълнени със силиконов гел или физиологичен разтвор.

Материалът се публикува под редакцията на д-р Маргарита Таушанова
Материалът е рецензиран от медицински експерт, за да се осигури медицинска точност и съобразеност с аудиторията.
Предназначен е да допълни информацията, която получавате от Вашия  лекар и никога не трябва да се смята за персонален медицински съвет. Винаги се консултирайте с Вашия лекар при въпроси за Вашето здраве.
BG-5136/01.2022

Медицински специалист ли сте?

Тази страница и информацията в нея е предназначена само за медицински специалисти. За да продължите, моля потвърдете, че сте медицински специалист.